Asparagus with prosciutto, strawberries and goat cheese!

Mam dzisiaj dla Was przepis na niesamowitą sałatkę, którą jedliśmy … w piątek. Minął prawie tydzień, a ja nie miałam czasu dodać tego wpisu. Ostatnio dużo się u mnie dzieje, co właściwie bardzo mnie cieszy. Końcówka maja – wiadomo. Sesja w pełni. Na studiach egzamin goni egzamin, za to na aplikacji najważniejsze zaliczenie już za mną:) W pracy coraz więcej obowiązków, a w firmie więcej klientów, nowe zadania i częstsze wyjazdy – tak jak dzisiaj. Najbardziej jednak cieszę się z tego, że w końcu udało mi się zdecydować na temat pracy magisterskiej.Chciałam połączyć psychologię z prawem i stanęło na: „Inteligencja emocjonalna i samoocena a cechy osobowości w grupie polskich prawników.” Mam nadzieję, że zbieranie materiałów, pisanie i przeprowadzanie badań będzie ciekawe;)
Cieszę się też, że część czasu zajmuje mi blog. Mimo, że nie dodaję ostatnio regularnie wpisów, to cały czas nad nim pracuję. Mam nadzieję, że wkrótce będziecie mogli zobaczyć efekty, bo szykuję coś naprawdę dużego i jestem tym strasznie podekscytowana:)

Trochę się już usprawiedliwiłam (bardziej sama przed sobą) dlaczego zabrakło ostatnio regularności. Teraz natomiast bez zbędnego przedłużania dzielę się z Wami obłędną sałatką, która sprawiła, że moja przyjaciółka po raz pierwszy zrobiła zdjęcie jedzenia! Obfotografowała swój talerz z sałatką z każdej strony, po czym zjadła ze smakiem całą, ogromną porcję. Zresztą już same zdjęcia powinny zachęcić Was do zrobienia takiej sałatki np. w weekend. Smacznego życzę!:)

- pęczek białych szparagów
- pęczek zielonych szparagów
- rukola
- opakowanie prosciutto
- 200 g sera koziego
- garść truskawek
- garść orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- miód
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz

Rukolę myjemy, osuszamy i układamy na płaskich talerzach. Szparagi myjemy i białe obieramy, zielone są dobre w całości. Białe szparagi blanszujemy, czyli wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli i łyżeczką cukru. Po 3 minutach wyciągamy je i płuczemy w zimnej wodzie. Zielone szparagi gotujemy w wodzie z odrobiną soli, bez cukru, ok. 10 minut. Szparagi układamy na rukoli. Następnie układamy plasterki prosciutto, ser kozi pokrojony w kostkę i plasterki truskawek. Wszystko polewamy octem balsamicznym i posypujemy solą i pieprzem.

Orzechy włoskie miksujemy z oliwą i łyżką miodu. Będzie to świetny sos do sałatki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


  • Facebook