The best BBQ chicken!

Miałam dziś podsumować kwiecień, ale kiedy zebrałam zdjęcia, które chciałabym w tym podsumowaniu umieścić to ogarnęło mnie przerażenie, że zmarnuję cały wolny dzień na siedzenie przed komputerem. Rozłożyłam więc sobie pracę nad mixem zdjęć z minionego miesiąca na kilka dni i pojawi się on być może w niedzielę;)

A dziś mam dla Was znakomity przepis na kurczaka z grilla. Jeśli macie w miarę ładną pogodę, to może przyda Wam się jeszcze w ten weekend. Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie go przy okazji kolejnych spotkań przy grillu, bo ten kurczak nie ma sobie równych!

Przepis pochodzi z bloga: 
http://smakowitykasek.pl/
 i jest bardzo prosty. Wszystko, co trzeba zrobić, to przygotować następujące produkty:

- garść posiekanej mięty
- garść posiekanej melisy
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sok z 1/2 cytryny
- suszony tymianek
- świeżo mielony pieprz
- sól

A następnie wystarczy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami.

Pierś z kurczaka myjemy i dzielimy na dwa filety. Do pojemnika wrzucamy posiekane zioła i czosnek oraz wlewamy oliwę, ocet i sok z cytryny. W pojemniku umieszczamy kurczaka, a następnie dodajemy tymianek, sól i pieprz. Mięso smarujemy marynatą, pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie mięso wyjmujemy i grillujemy dwustronnie. Ma orzeźwiający smak, jest soczyste i pyszne:)

Od siebie do kurczaka dodałam sos. Jest to połączenie 1 jogurtu naturalnego, 3 łyżek majonezu, 2 ząbków czosnku, ziół prowansalskich, maggi i pieprzu. Mięso z sosem smakuje jeszcze lepiej.

  1 comment for “The best BBQ chicken!

  1. 3 maja 2015 o 10:33

    mniam mniam , jeszcze szpinak bym dodała do tego zestawu :)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


  • Facebook