Healthy food: salad with shrimps and garlic sauce!

Odkąd żyjemy bez słodyczy, a właściwie to nawet wcześniej, mamy ‚lekkiego’ fioła na punkcie zdrowego jedzenia. Co prawda z uwagi na moją dolegliwość nadal nie mogę zjeść owsianki przed wyjściem z domu, ale za to na obiad czy kolację przyrządzamy sobie zdrowe i smaczne dania:)

W sobotę mój K. dostał gorączki i całe popołudnie i wieczór spędziliśmy właściwie w łóżku. Zrobiliśmy więc sobie sałatkę i włączyliśmy jeden z najlepszych filmów, jakie kiedykolwiek powstały, mianowicie „Wyspę Tajemnic” z Leonardo DiCaprio, do którego przekonujemy się coraz bardziej.

Sałatka jest maksymalnie zdrowa i do tego baaardzo nam smakowała. Jej przygotowanie natomiast jest trywialne, więc polecam ją każdemu;)

- opakowanie rukoli
- garść kapusty pekińskiej
- 250 g krewetek koktajlowych
- 1 awokado
- 1/2 papryki czerwonej
- sok z 1/2 limonki
- sól i pieprz
- 50 ml białego wina wytrawnego

sos:

- 1 jogurt grecki
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pieprz i sól

Rukolę i kapustę myjemy i rwiemy na mniejsze części, po czym umieszczamy w misce. Krewetki smażymy na patelni w białym winie do chwili, aż wino odparuje. Paprykę i awokado kroimy w kostkę i umieszczamy w misce razem z wystudzonymi krewetkami. Skrapiamy wszystko sokiem z limonki i przyprawiamy solą i pieprzem.
W małej miseczce mieszamy jogurt, przyprawy i drobno posiekany czosnek. Wszystko mieszamy.
Sałatkę podajemy z sosem czosnkowym i grzankami – u nas chleb rustykalny. Smacznego!

  1 comment for “Healthy food: salad with shrimps and garlic sauce!

  1. 30 marca 2015 o 19:51

    Bardzo proste danie, ale wygląda smakowicie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


  • Facebook