Kurczak Mojito z sałatką z rukoli z glazurowaną cytryną i gruszkami!

Dawno nie przygotowaliśmy w domu dania, które tak bardzo podbiłoby nasze kubki smakowe:)
Nasz dzień zwykle zaczyna się tak, że rano wstajemy, przeglądamy co nowego w internecie, jemy śniadanie, jeśli jest tak ładnie jak dziś to idziemy na spacer i zaczynamy pracę. Właśnie dzisiaj podczas porannego scrollowania facebooka moją uwagę przykuło menu pewnej wrocławskiej restauracji, które zainspirowało mnie do stworzenia własnego menu obiadowego;)

Kurczak Mojito brzmi dość egzotycznie i na myśl przywodzi mi ciepłe, wakacyjne dni. Połączenie drobiu, limonki, cytryny i mięty wydało mi się doskonałym pomysłem. Zastanawiałam się tylko co może być dodatkiem do mięsa w takim wydaniu. W lodówce znalazłam rukolę i od razu coś przyszło mi do głowy. Stworzyłam własny przepis na sałatkę, w której dziś się zakochaliśmy. Naprawdę musicie spróbować tych smaków, gwarantuję cudowną ucztę:) Do kurczaka i sałatki dodaliśmy jeszcze frytki stekowe i mocno zmrożone, białe wino, a oprócz cytrusowych aromatów z kuchni nasz pokój wypełnił zapach świecy yankeecandle – vanilla lime. Magiczne, wtorkowe popołudnie to coś, co sprawia, że cały tydzień jest udany!:)

KURCZAK MOJITO:

- pierś z kurczaka
- 2 limonki
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- garść liści świeżej mięty

Kurczaka oczyszczamy i kroimy wzdłuż. Limonki zalewamy wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Do miski ścieramy skórkę z limonek i wyciskamy sok, dodajemy również wyciśnięty sok z cytryny. Miętę myjemy i kroimy i również dodajemy do miski. Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, przekładamy do miski i odstawiamy na dwie godziny.
Po wskazanym czasie kurczaka przekładamy na blaszkę z odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. My naszego kurczaka wstawiliśmy razem z frytkami.

SAŁATKA Z RUKOLI Z GLAZUROWANĄ CYTRYNĄ I GRUSZKAMI:

- pół opakowania rukoli
- 2 gruszki
- 1 cytryna
- miód
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- woda
- syrop ogórkowo – miętowy (u mnie z Łowicza, niestety ten z limitowanej edycji, ale ewentualnie można go pominąć)
- garść świeżych liści mięty
- garść świeżych liści bazylii

Rukolę myjemy, gruszki i cytrynę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Owoce umieszczamy na patelni, dodajemy 2 duże łyżki miodu i smażymy ok. 4 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Bazylię i miętę siekamy i dorzucamy do rukoli, po czym dorzucamy też glazurowane gruszki i cytrynę. W szklance przygotowujemy sos. Dodajemy oliwę, odrobinę wody, ocet winny, dużą łyżkę miodu, syrop ogórkowo – miętowy ( u mnie wszystko na oko, tak by smak nam odpowiadał ). Wszystko mieszamy i wlewamy do sałatki.

A na koniec utwór, który towarzyszył nam podczas wspólnego przyrządzania obiadu;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


  • Facebook