Keep Calm and Enjoy Your Birthday!

Wczoraj mój K. obchodził swoje 24 urodziny ;) (czas leci jak szalony! Wydawałoby się, że dopiero co bawiłam się na jego osiemnastce …). Po porannym świętowaniu tego dnia w domu z rodziną pojechaliśmy do Wrocławia. A tam – niespodzianka w postaci deszczu, który doszczętnie zrujnował moje plany co do tego dnia:( Swoją niespodziankę urodzinową przełożyłam więc na lepsze czasy, a pozostało mi tylko przygotowanie urodzinowej kolacji. Zamknęłam się więc w kuchni na cztery spusty i oto, co mi wyszło:

Podzielę się więc z Wami jak przygotować taką kolację krok po kroku:)

PRZYSTAWKA: Krem ze świeżych ogórków z grzankami.

Składniki:
-3 duże ogórki świeże, zielone
-250 ml śmietany 12%
-2 łyżki mąki pszennej
-2 szklanki wody
-kostka rosołowa
-garść koperku
-wegeta, sól, pieprz
-czerstwy chleb
-oliwa z oliwek

Do garnka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Obrane ogórki miksujemy wraz ze śmietaną i mąką. Dodajemy je do garnka. Dodajemy przyprawy wedle uznania oraz koperek. Zagotowujemy i krem gotowy!:)
Chleb kroimy natomiast w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek aż będzie chrupiący.

2. DANIE GŁÓWNE: Łosoś z frytkami i sałatką z ogórka i pomidora.

To nic trudnego. Filet z łososia przyprawiamy solą i pieprzem bądź innymi przyprawami (naszymi ulubionymi;)) i razem z frytkami umieszczamy w piekarniku na ok. 20 minut. Sałatka to pokrojone ogórki kiszone i pomidory z solą i pieprzem;) Banalne, ale smaczne.

3. DESER: Ucierane ciasto ze śliwką.

Składniki na ciasto:
-200 g masła
-200 g cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-380 g mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki jogurtu greckiego
-3 jajka
-10 żółtych śliwek (lub inne owoce, dżemy itp.)

Składniki na kruszonkę:
-200 g mąki pszennej
-100 g masła
-100 g cukru

W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka i jogurt. Wszystko przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy połówki śliwek (dobrze jest obtoczyć je w mące, wtedy nie opadną na dno). W innej misce przygotowujemy kruszonkę mieszając masło z cukrem i mąką. Na wierzch ciasta wysypujemy tą właśnie kruszonkę;) Wkładamy do piekarnika na ok. 40-50 minut i pieczemy w temp. 180 stopni.
Ciasto najlepsze jest jeszcze ciepłe!

Do tego było DWULETNIE chorwackie wino, przywiezione z wakacji i zatrzymane na specjalną okazję, która właśnie wczoraj nadeszła;)

Ja czekam na kolejne okazje, by szykować niespodzianki dla K., choć najchętniej robiłabym je codziennie! – lubimy celebrować zwykłe dni i sprawiać, by były niezwykłe:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


  • Facebook